Turáni Egyistenhívők

Hírek       Bemutatkozás       Iratok       Kapcsolat


Turáni Egyistenhívők
A Turáni Egyistenhívők törtéénete

Az egyházat 1930-ban alapították Virasztó Koppány és Dr. Bencsi Zoltán táltosok. 1934-re az egyháznak több, mint 10.000 tagja volt, így megépülhetett a Koppány-torony, az óbudai Arany-hegyen. Itt végezték a szertartásokat és rendezték az összejöveteleket és még az Országházban is többször szó esett róluk. 1934-ben alapították a Turáni Roham című folyóiratot, amely az egyház hivatalos lapja volt 1939-ig, ugyanezen évben pedig elindult a Turáni Értesítő.


Koppány-torony 1934 - Turáni EgyistenhívőkVirasztó Koppány táltos sok évet ült börtönben a hite miatt, ugyanis a Horthy-rendszer igyekezett őt kivonni a forgalomból. Így hát minden alkalmat megragadtak arra, hogy Virasztó táltost börtönbe zárják.
Az 1901-ben Orosházán született Virasztó Koppány négy polgári iskolát végzett, majd Pozsonyban két évig tanult az elektrotechnikumban. Utána a Ganz Villamossági Rt. gyárában, majd az Magyar Királyi Posta budapesti központjában, mint műszaki tisztviselő dolgozott. Több forrás szerint beszélt németül és angolul is. 1934-ben Orosházán egyik alapítója volt a Festetics Sándor-féle Magyar Nemzeti Szocialista Pártnak. Neve akkor vált országszerte ismertté, amikor néhány társával ugyanabban az évben megalakította a Turáni Egyistenhívők Táborát. Az ezt követő években szinte állandóan folyt ellene valamilyen eljárás. Például 1937 elején a szegedi törvényszék Sáray-tanácsa nemzetiség és felekezet elleni izgatás miatt hét hónap börtönbüntetésre ítélte, amit az ítélőtábla Juhász-tanácsa másfél évre súlyosbított, a kúria Töreky-tanácsa azonban a büntetését két év fegyházra emelte. Az elkövetkező időszakban még több izgatási ügye volt. 1938 decemberében ezeket egyesítette a gyulai törvényszék és összbüntetésül kilenc havi és húsznapi börtönbüntetést kapott. Egyebek mellett megvádolta Györkös Károly csendőr századost, később pedig Vasvári István csendőr őrmestert. 1941-ben már ötvenedik alkalommal került bíróság elé. 1941 október 22-én az egész szegedi bíróságot vádolta meg azzal, hogy bűncselekményeinek tárgyalása során igazságtalanul járt el vele szemben. A tárgyaláson kihallgatták azt a törvényszéki orvos szakértőt is, aki már egyszer korábban megvizsgálta. Azt állította, hogy 1936-ban Petők azért indított ellene nyomozást, mert amikor a Turáni Egyistenhívők Tábora nevű egyháza egyik tagjának fia született, ősi szertartású magyar névadási ünnepséget tartottak.

Majd Virasztó táltos a Nyilaskeresztes Párt tagja lett és Orosházán rohamcsapatot szervezett (Virrasztó Kopjások). 1937-ben hét havi börtönre ítélték, mert rohamcsapata ólombotokkal és revolverekkel felfegyverkezve Budapestre akart vonulni, hogy átvegyék a hatalmat. Sajnos a Horthy-féle titkosrendőrség lecsapott rájuk, megakadályozva a hatalomátvételt. Majd Virasztó táltos megszakította kapcsolatát a Nyilaskeresztes Párttal, mert a nyilaskeresztesek keresztények voltak, Virasztó táltos pedig keresztény-ellenes. Ezen kérdés megosztotta a turanistákat, ugyanis Viraág Béla, a Budai Napló (1914) turanista folyóirat szerkesztője, Magyar Adorján, a Turáni Roham (1934) egyik írója, továbbá Zajti Ferenc turanista és Röck Gyula, egységesen vallották, hogy Jézus turáni fajú volt és a turáni népek között tanított. Szálasi Ferenc szerint Jézus gondváni volt. Ellenben mások, így Dr. Bencsi Zoltán, Virasztó Koppány és Dr. Nagy Elek is kritikusak voltak a kereszténységgel szemben. Az egyházat 1940-ben az akkori belügyminiszter egy rendelettel betiltotta, ám az egyház egészen Budapest elestéig létezett. Az egyháztagok közül sokakat a Gulágra vittek, mások külföldre menekültek a zsidó-bolsevik terror elől, ám egy 1957-es újságcikk szerint Virasztó Mihály, orosházi lakosnál olyan lőfegyvert találtak, amelyet a forradalom idején osztottak ki a polgári lakosságnak. Ez bizonyítja, hogy Virasztó táltos egy 56-os hős. Majd különböző orosházi folyóiratokban találunk apróhirdetéseket, ahol Virasztó Mihály elektroműszerész földet, terményt ad bérbe. Bizonyos források szerint népbírósági és állambiztonsági iratokban lehet olvasni a nevét. Az Orosházi Anyakönyvi Hírek között található, hogy 1950-ben Virasztó Mihály házasságot kötött Zatykó Juliannával.


1990 körül alakult a Koppány-torony Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke Tokmak Karaul táltos volt.
Karaul táltos 2009-ben hunyt el.

A torony restaurálása - 2020


A Koppány-torony, az elmúlt három évtizeden keresztül sokszor lett megrongálva, ám 2020 márciusában elkezdődtek a restaurálási munkálatok, így a Koppány-torony hamarosan ismét eredeti állapotában lesz megtekinthető. A toronyhoz közeli Mészkő parkban tájékoztató táblákat állítottak a kerület nevezetességeiről, amelyek között a Koppány-tornyot és a Turáni Egyistenhívőket is bemutatják.Az említett tájékoztató tábla egy részlete:

Tájékoztató tábla - részlet


További letölthető képek:

A teljes tájékoztató tábla

A hat tájékoztató táblaÉl a Magyarok Istene, ne tisztelj mást rajta kívül!Él a Magyarok Istene - Turáni Egyistenhívők

© 2020 Turáni Egyistenhívők
info@turani.hu

Minden jog fenntartva!